wtorek, 11 stycznia 2011

sernik miodowo-cynamonowy

na podstawie przepisu, nie pamiętam kogo...

 


spód:
225 g herbatników Digestive
100 g roztopionego masła
Herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem-można mikserem i  wyłożyć na formę o średnicy 23  25cm z odpinaną obręczą, wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną  przeźroczystą folią.- wstawić do lodówki

masa:
3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
300 ml schłodzonej  śmietanki kremówki 30%,
 4 czubate łyżki cukru pudru
600 g serka mascarpone najlepiej włoskiego, schłodzonego
1 biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej
2-3łyżki cynamonu - kto jak lubi bardziej lub mniej cynamonowe
4-6ł łyżek miodu

Ubić śmietankę kremową na średnio sztywną pianę, następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę.
Dodawać po jednej czubatej łyżce serka mascarpone, wciąż ubijając na gęstą masę. Namoczoną żelatynę w małej ilości zimnej wody rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody.
Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, dodać cynamon i miód, a następnie  rozpuszczoną, jeszcze ciepłą żelatyną. Masę wyłożyć na spód z herbatników i wstawić do lodówki.  Górę posypać kakaem lub rozpuszczalną kawą

1 komentarz:

  1. schłodzony serek, schłodzona śmietana i jeszcze ciepła żelatyna- to sie nie zważy?

    OdpowiedzUsuń